Çiçek Bakımı

Çiçek Bakımı

Orkide Bakımı:

Saksı değişiminde daima ağaç kabuk ve liflerinden oluşan kaliteli orkide toprağı kullanın ve asla toprak ya da torf kullanmayın.Saksı değişimi gelmiş plastik saksılı orkide.Saksıdan orkideyi nazikçe çıkartınız. Saksı dışına taşan köklere zarar vermemek için gerekirse saksıyı kesiniz.Silkeleyerek kökler arasındaki eski ve geçmiş ağaç kabuklarını temizleyiniz.

İçme ya da dinlenmiş yağmur suyunda kökleri geri kalan kalıntılardan temizleyiniz. Bu işlemi bitkinin köklerini hafifçe sallayarak yapınız.Temizlenmiş, kök budamasına hazır orkide.Alkolle silinmiş steril keskin bir makas yardımıyla ölü ve geçmiş kökleri budayınız.

Saksının dibini temiz ağaç kabukları ve liflerden oluşan yeni toprakla doldurunuz. Az sonra orkideyi yerleştireceğinizi de aklınızda tutarak yeterli yer bırakınız.Orkidenizi saksıya yerleştirip, boş kalan kısımlarıda orkide toprağı ile doldurunuz.

 Ortalayıp, bitkinizi sabitleyince biraz daha ağaç kabuğu ekleyip elinizle haififçe bastırınız. Bu işlemden sonra orkidenizi her zaman ki gibi taze suyla sulayınız. Bu aşamada gübreleme yapmayınız. Bitki yeni saksısına alışana dek 2 hafta gübrelemeden kaçınınız.

Orkidenizi takip eden 4-5 gün boyunca yarı gölge doğrudan güneş almayan, aydınlık bir yere yerleştirin.

KAKTÜS BAKIMI

 1.Kaktüsler kurak bölge bitkileri olup, bitki içinde su depolar. Bu nedenle uzun süren kuraklıklara dayanıklıdır. Sahip olduğunuz kaktüsü , diğer bitkileriniz gibi sık sık sulamanız, onlara fayda yerine zarar verir. Bazı kaktüs türleri yılda sadece 2 kez sulanır.

2. Kaktüsler yavaş yarayışlı ve tercihen kimyasal gübrelerle gübrelenirler. Aşırı gübreleme yapmak bitkini öldürebilir, yetersiz gübreleme ise çiçek açmamasına ya da sağlıksız gelişmesine sebep olur. Eğer bu konuda uzamn değilseniz size kesinlikle Gübre kullanmanızı öneririz. Akıllı gübreler yılda bir kez az miktarda toprağa kattığınız ve yıl boyu bitkiyi en üst düzeyde ve sadece ihtiyacı kadar besleyen yüksek teknoloji ürünü gübrelerdir. Diğer gübrelere göre yararları ve kullanım kolaylıkları karşılaştırıldığında çok ekonomiktirler ve bitkilerinizi hiç gürmediğiniz kadar sağlıklı görmenize ve rengarenk çiçekler açtırmaya yararlar.

3. pek çok Kaktüs türü, sabah yağan çiğ tanelerindeki suyu emerek,ve neredeyse hiç yağış almayan yerlerde gelişmektedir. Bu nedenle sulama kaktüs yetiştirirken dikkat etmeniz gereken ilk şeydir. Zaten çok az su istediklerinden sulamayı, kireçsiz içme suyuyla yapmanız yerinde olur.

4.Kaktüsler doğada,geçirgenliği çok yüksek topraklarda gelişim göstermişlerdir. Bu nedenle evde yetiştirdiğiniz kaktüslerde geçirgenliği çok yüksek toprakta sağlıklı gelişim göstereceklerdir. Verimli, bol gübreli, su tutumu yüksek organik maddece zengin bahçe toprağı salon bitkilerinizin hoşuna gidebilir, ama bu toprak kaktüslerinizin sağlıksız gelişmesine , hatta çürüyerek ölmesine sebep olabilir.Toprak seçiminde ya kaktüsler için özel hazırlanmış karışım topraklardan satın alın, ya da elinizdeki toprağa, dere kumu, lava taşı, vermikülit gibi geçirgenliği artırıcı, toprakta bol oksijen sağlayan ve kök çürümesini engelleyen steril malzemeler katarak toprağınızı kaktüsleriniz için hazırlayın.

5.Işık kaktüs yetiştirmede sonuncu ve önemli faktörlerden biridir. Kaktüsler yarı gölgeye dayanabilirler, ancak pek çok tür gün içinde en az 8 saat ışık almak ister. Bu nedenle güneş alabilecekleri pencere içleri, baharla birlikte bol ışık alan teraslar onları mutlu edecektir. Pek çok bitki yaz aylarında,gün ortası öğle güneşini almak istemez. Pek çok kaktüs buna hayır demezken, siz yinede öğle güneşinin yakıcı etkilerinden onları koruyun.

6.Bunun dışında gelişme dönemleri olan yaz ve bahar aylarında yine kaktüs gübreleri ile topraklarını gübreleyin. Kışın soğuktan , ve özellikle yağmurdan koruyun. Kışın pek çok kaktüs türü dinlenme dönemindedir ve su istemez.

7. Son kez hatırlatmak isteriz ki, kaktüsler susuzluktan değil ama genelde aşırı sulamadan dolayı sağlıklarını yitirirler.Sağlıklı kaktüs , kolleksiyoncuları bilirler ama bugüne kadar yetiştirdiğiniz pek çok bitkiden daha dayanıklı, daha az bakım isteyen , kent hayatına en iyi uyumu sağlayan, ve hem formları hem de muazzam çiçekleri ile dudak uçuklatan bitkilerdir. Hele birde isimlerini öğrenip toplamaya başladığınızda, size ve size ziyarete gelen dostlarınıza anlatmaktan ve paylaşmaktan keyif alacağınız bitkiler olup çıkarlar.  

Teraryum Bakımı:

Teraryum bakımında en önemli husus sulamadır. Sulamanın fısfıs ile yapılması gerekir ve sulama sıklığı bitkinin türüne göre değişim gösterebilir. Genel olarak toprak nemini kaybetmeye yakın sulama yapılması önerilir.Isıtıcı ve klimalara uzak bir bölgede konumlandırılmalıdır.Güneş ışığının dik gelmesinden korunmalıdır.Kesinlikle gübreleme yapılmamalıdır.Teraryum nemi sever. Ancak çok sulama yapılırsa nem oranı istenilenin üzerine çıkar ve çürümeler ile yosunlanmalar meydana gelebilir.

Vazo Çiçekleri Bakımı:

Saksılı bitkilerimizin haricinde mis kokusu ile bizi mest eden lilyumları, papatyaları, gülleri kısacası vazodaki çiçeklerimizi nasıl uzun süre muhafaza edebiliriz?

Vazodaki çiçeklerimizi çoğu zaman 1 hafta seyre dalar ardından kurutur veya atarız. Aslında vazodaki çiçekleri de 1 ay kadar mis kokuları ile muhafaza edebiliriz. Bunun için öncelikle yapılması gereken; çiçeğin türü ne olursa olsun bağlı olduğu ipi veya lastiği kesmek. Önce çiçeklerimizin biraz rahatlamasını sağlamalıyız. Eğer vazosu yok ise, temiz bir vazo içerisine yerleştirdikten sonra yapılacak işlemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Çiçeğin vazo içerisinde kalan saplarındaki yaprakları temizleyin, eğer çiçeğiniz gül ise dikenlerini de temizlemeyi unutmayın. Bu şekilde çiçeğiniz daha rahat su çekecektir.
  2. Çiçeklerin saplarının ucundan 3-4 cm kadar eğimli olacak şekilde kesin.
  3. Temiz su doldurduğunuz vazo içerisindeki suyunu her gün taze su ile değiştirin.
  4. Vazonuzu aydınlık ama direkt olarak güneşle temas etmeyecek bir yere yerleştirin.